Canelloni
Skladniki:
- 1/2 kg mielonego miesa wolowego lub indyczego
- 1 duza cebula
- sloik sosu pomidorowy Melissa Primo gusto
- starty zolty ser
- 2 lyzki masla
- 2 zabki czosnku
- 1 jajko
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
• Cebule i czosnek obrac, posiekac i podsmazyc. Dodac mielone mieso i dusic 20 mn.
• Zdjac z ognia, dodac jajko i sos pomidorowy, doprawic przyprawami.
• Rurki napelnic farszem i ulozyc w naczyniu posmarowanym maslem. Na wierzchu polozyc sos beszamelowy i polac reszta sosu pomidorowego.
• Calosc posypac zoltym serem i zapiekac w piekarniku 25-30 mn w temp. 180°C.
Skladniki na sos beszamelowy:
- 2 lyzki masla
- 3-4 lyzki maki
- 3/4 szklanki mleka
- sol, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu beszamelowego:
• Na malym ogniu roztopic maslo. Dodac make i wymieszac.
• Gdy maslo polaczy sie z maka, wlac powoli zimne mleko i stale mieszajac gotowac az sos zgestnieje.
• Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Przepis pani Eli z 3 pietra