Murzynek
Skladniki na 3 foremki:
(na 3 foremki)
- 2 ¼ maslo roslinne (565 deko)
- 1 gorzka czekolada
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki maki
- 8 jajek
- 9 lyzek wody
- 9 lyzek czerwonego wina lub wody
- 9 lyzek kakao
- rodzynki, sliwki suszone, orzechy wloskie, skorka pomaranczowa
Przygotowanie:
• Cukier, tluszcz, wode, wino, kakao wlozyc do garnka, zagrzac i gotowac 10 mn na malym ogniu. Odlac ½ szklanki na polewe. Foremki wysmarowac maslem i posypac bulka tarta.
• Mase ostudzic, jak ledwo ciepla wsypac make, zoltka, szczypte soli i proszek do pieczenia, rozkrecic mikserem i odstawic.
• Ubic piane i dodac ja do reszty masy mieszajac delikatnie lyzka. Dodac bakalie.
• Piec ok 1 godziny na 180 °C (jak ciasto sie podniesie zmniejszyc na 150 °C).
• Jak ciasto dobrze wystygnie i stezeje, przekroic kazdy placek 2 razy wzdloz i wysmarowac masa. Wierzch posypac wiorkami kokosowymi lub wloskimi orzechami startymi. Trzymac ciasta w lodowce.
Skladniki na mase:
- 1/2 szklanki odlanej masy
- 1-1,5 gorzkiej czekolady
- 1 lyzka masla
- 3 lyzki smietany
- cukier do smaku
Przygotowanie masy:
• Wszystko podgrzac i dokladnie wymieszac.
Przepis babci Ali