Murzynek

Publié le par garnuszek.over-blog.com

Skladniki na 3 foremki:

(na 3 foremki)
- 2 ¼ maslo roslinne (565 deko)

- 1 gorzka czekolada

- 2 lyzeczki proszku do pieczenia

- 3 szklanki cukru

- 3 szklanki maki

- 8 jajek

- 9 lyzek wody

- 9 lyzek czerwonego wina lub wody 

- 9 lyzek kakao

- rodzynki, sliwki suszone, orzechy wloskie, skorka pomaranczowa 

 

Przygotowanie:

• Cukier, tluszcz, wode, wino, kakao wlozyc do garnka, zagrzac i gotowac 10 mn na malym ogniu. Odlac ½ szklanki na polewe. Foremki wysmarowac maslem i posypac bulka tarta.

 

• Mase ostudzic, jak ledwo ciepla wsypac make, zoltka, szczypte soli i proszek do pieczenia, rozkrecic mikserem i odstawic.

 

• Ubic piane i dodac ja do reszty masy mieszajac delikatnie lyzka. Dodac bakalie.

 

• Piec ok 1 godziny na 180 °C (jak ciasto sie podniesie zmniejszyc na 150 °C).

 

• Jak ciasto dobrze wystygnie i stezeje, przekroic kazdy placek 2 razy wzdloz i wysmarowac masa. Wierzch posypac wiorkami kokosowymi lub wloskimi orzechami startymi. Trzymac ciasta w lodowce.

 

Skladniki na mase:

- 1/2 szklanki odlanej masy
- 1-1,5 gorzkiej czekolady
- 1 lyzka masla
- 3 lyzki smietany
- cukier do smaku
 

 

Przygotowanie masy:

• Wszystko podgrzac i dokladnie wymieszac.

 

Przepis babci Ali

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article