Papryki faszerowane
Skladniki na farsz :
- 15-20 malych papryk (7 duzych)
- 800 gr miesa mielonego (pol wolowego i pol wieprzowego)
- 1 szklanka podgotowanego ryzu.
- 1 maly utarty pomidor (bez skorki)
- 1 srednia cebula
- troche natki z pietruszki
- sol, pieprz, troche czubricy
- 1 lyzka czerwonej slodkiej papryki
- troche papryki ostrej
- 1 lyzka oleju
- troche maki
Skladniki na zalewe n°1:
- duza kwarta garacej wody
- troche przecieru pomidorowego
- 1/2 cebuli
- troche natki z pietruszki
- sol, pieprz, czubrica
- troche papryki czerwonej slodkiej i ostrej
- 1 lyzeczka oleju
Skladniki na zalewe n° 2:
- 5-6 jogurtow Velouté
- 2 jajka
Przygotowanie papryk:
• Papryki umyc, odciac ogonki, i oczyscic wnetrza.
• Przygotowac farsz, wymieszac wszystkie skladniki i nadziac farszem papryki. Konce posypac maka.
• Ulozyc papryki w garnku na ukos.
• Zalac je polewa n°1 tak aby byly prawie przykryte i przykryc przykrywka.
• Wstawic do pieca na ok 1,5 godziny.
• Wyjac i zalac polewa n°2. Podpiec jeszcze 20 m, do pol godziny w piecu.
Przygotowanie zalewy n° 1:
• Dokladnie wymieszac wszystkie skladniki z goraca woda.
Przygotowanie zalewy n° 2:
• Dokladnie wymieszac jogurty z jajkami.
Przepis baby Dianki