Paszteciki zapiekane z serem
Skladniki (dla 4 osob):
40 min
- 8 usmazonych nalesnikow
- opakowanie mrozonego szpinaku
- 2 lyzki masla
- 1 lyzka smietany
- 3 duze zabki czosnku
- sok z cytryny
- sol
- 1/2 lyzeczki cukru
- 10 dag sera zoltego (najlepiej bedzie ostry)
Przygotowanie:
• Szpinak rozmrozic, smazyc na masle pod przykryciem, potem odparowac, aby stal sie gesty.
• Czosnek wycisnac przez praske. Dodac do szpinaku. Doprawic smietana, sola, cukrem, sokiem z cytryny. Dokladnie wymieszac i jeszcze poddusic.
• Gotowy farsz mozna przestudzic lub gorocym smarowac nalesniki, zwijac je w rulony.
• Ulozyc w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem, posypac startym serem. Wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekac kilka minut. Podawac na goraco. Do pasztecikow mozna podac sos chrzanowy.
Przepis Joanny Brodzik