Pierniczki swiateczne

Publié le par vander

Skladniki:

- 2 szklanki mąki (400g)
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru (150g)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej (9g de, mélange pour pain d'épices + 3/4 cuillère de coriandre moulu).
- 1 łyżka masła
- 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka lub mniej (50g)

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
• Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (nie musimy wykorzystać całego mleka, bo masa może być za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
• Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
• Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki troszkę podrosną).
• Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Po zrobieniu pierniki są miękkie, potem trochę twardnieją, ale jak poleżą na zewnątrz, to wciągają wilgoć z powietrza.

Przyprawa piernikowa to zmieszane zmielone cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon ... Najważniejsze są goździki, cynamon, imbir i gałka muszkatołowa (po 3/4 lyzeczki).

 

 

Przepis Ewy Oleszkiewicz

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article