Zupa zacierkowa
Skladniki:
- 1 marchew
- kawalek selera
- 1 pietruszka
- 1/2 malego pora
- 1/2 cebuli duzej
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna pieprzu angielskiego
- pare ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 kartofle pokrojone w kostke
- sol, pieprz
- kostke knorra z wolowiny (lub kawalek wolowiny)
- posiekana natka od pietruszki
Skladniki na zacierki:
- 3/4 - 1 szklanka maki
- szczypta soli
- woda
Skladniki na zaczyn do zageszczenia zupy:
- 1 lyzka maki
- 1 lyzka smietany
Przygotowanie:
• Do garnka wsypac drobno pokrojone warzywa + cebule. Zalac woda i dodac przyprawy. Po zagotowaniu dodac kostke knorra (lub nagotowac najpierw wolowiny w wodzie, nastepnie ja wyjac [z niej mozna zrobic pierogi] i na tym wywarze gotowac nastepnie warzywa)
• Dodac nastepnie ziemniaki i na samym koncu jak ziemniaki beda juz miekkie dodac zacierki.
Przygotowanie zacierek:
• Zagniesc miekkie ciasto ze wszystkich skladnikow.
• Wyrobic recznie ze wszystkich skladnikow zacierki i przesypac je maka zby sie nie poprzyklejaly.
• Wrzucic zacierki do zupy, po ich wyplynieciu chwile gotowac i odstawic zupe.
• W kwarcie rozrobic 1 lyzke maki, 2 lyzki smietany i troche wody. Dobrze rozetrzec i dodac do tego troche zupy, rozmieszac i wlac do garnka z zupa. Zagotowac i na koniec posypac zupe drobno pokrojona natka pietruszki.
Przepis mamy