Zupa zacierkowa

Publié le par vander

   IMG_5989-copie--800x600-.jpg

Skladniki:

- 1 marchew
- kawalek selera
- 1 pietruszka
- 1/2 malego pora
- 1/2 cebuli duzej
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna pieprzu angielskiego
- pare ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 kartofle pokrojone w kostke
- sol, pieprz
- kostke knorra z wolowiny (lub kawalek wolowiny)
 
- posiekana natka od pietruszki

 

Skladniki na zacierki:

- 3/4 - 1 szklanka maki
- szczypta soli
- woda
 

Skladniki na zaczyn do zageszczenia zupy:

- 1 lyzka maki
-  1 lyzka smietany

Przygotowanie: 

• Do garnka wsypac drobno pokrojone warzywa + cebule. Zalac woda i dodac przyprawy. Po zagotowaniu dodac kostke knorra (lub nagotowac najpierw wolowiny w wodzie, nastepnie ja wyjac [z niej mozna zrobic pierogi] i na tym wywarze gotowac nastepnie warzywa)

Dodac nastepnie ziemniaki i na samym koncu jak ziemniaki beda juz miekkie dodac zacierki.

   

Przygotowanie zacierek:

• Zagniesc miekkie ciasto ze wszystkich skladnikow.

 Wyrobic recznie ze wszystkich skladnikow zacierki i przesypac je maka zby sie nie poprzyklejaly.

Wrzucic zacierki do zupy, po ich wyplynieciu chwile gotowac i odstawic zupe.

W kwarcie rozrobic 1 lyzke maki, 2 lyzki smietany i troche wody. Dobrze rozetrzec i dodac do tego troche zupy, rozmieszac i wlac do garnka z zupa. Zagotowac i na koniec posypac zupe drobno pokrojona natka pietruszki.

   

Przepis mamy

Publié dans Soupes - Zupy

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article