Jajka faszerowane grzybami
Ingrédients :
- 8 jajek
- 20 g suszonych borowikow
- 1 cebula
- 1 lyzka topionego masla
- 5 lyzek smietani i 5 lyzek majonezu
- zielenina
- sol
Préparation :
• Ugotowane jajka na twardo obrac, po czym sciac nozem szerszy koniec i wyjac zoltka
• Grzyby przebrac dokladnie, umyc i namoczyc w zimnej wodzie na ok. 3-4 godziny. Napeczniale raz jeszcze umyc, po czym gotowac w wodzie w ktorej sie moczyly przez 1-1,5 godziny (bez soli). Ugotowan grzyby wyjac, przemyc ciepla woda i drobno posiekac, podsmazyc, zlaczyc z podsmazona wcesniej cebula i zoltkami oraz posolic.
• Uzyskanym w ten sposob farszem napelnic jajka.
• Ulozyc je na salaterce i przykryc odcietymi "kapeluszami" z jajek.
• Zmieszac majonez ze smietana, doprawic do smaku i tak przygotowanym sosem polac jajka.