Jajka faszerowane grzybami

Publié le par vander

Ingrédients :

- 8 jajek
- 20 g suszonych borowikow
- 1 cebula
- 1 lyzka topionego masla
- 5 lyzek smietani i 5 lyzek majonezu
- zielenina
- sol

 

 

Préparation :

 

• Ugotowane jajka na twardo obrac, po czym sciac nozem szerszy koniec i wyjac zoltka

• Grzyby przebrac dokladnie, umyc i namoczyc w zimnej wodzie na ok. 3-4 godziny. Napeczniale raz jeszcze umyc, po czym gotowac w wodzie w ktorej sie moczyly przez 1-1,5 godziny (bez soli). Ugotowan grzyby wyjac, przemyc ciepla woda i drobno posiekac, podsmazyc, zlaczyc z podsmazona wcesniej cebula i zoltkami oraz posolic. 

• Uzyskanym w ten sposob farszem napelnic jajka.

• Ulozyc je na salaterce i przykryc odcietymi "kapeluszami" z jajek.

• Zmieszac majonez ze smietana, doprawic do smaku i tak przygotowanym sosem polac jajka. 

 

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article