Sernik babci Ali
Skladniki :
1,5 litra mleka
4 szklanki smietany 18%
7 jajek
250 gr masla
Szklanka cukru pudru (3/4 szklanki i ewentualnie dosypac potem)
Bakalie (orzechy, rodzynki, suszone sliwki)
Biszkopty
Przygotowanie :
• Cale jaja miksowac ze smietana i wlac do zimnego mleka. Podgrzac az sie utworzy twarog mieszajac. Jak sie utworza brylki, kawalki plywajace w plynie zoltym, odcedzic przez sitko. Wode wyrzucic.
• Jak wszystko ostygnie utrzec maslo z cukrem, dodac serek odcedzony zimny, wszystko zmiksowac. Ewentualnie dodac reszte cukru pudru.
• Dodac troche koniaku (1 lyzka) (mozna go zastapic sokiem z cytryny) i na koncu dodac bakalie, rozkrecic lyzka.
• W tortownicy ulozyc biszkopty. Skropic herbata z cytryna (z koniakiem), wlac polowe masy. Do drugiej polowy masy dodac kakao (1-2 lyzke), sprobowac. Wylozyc kolejna mase biszkoptow i wlac mase czekoladowe. Na koniec mozna posypac kokosem lub orzechami ztartymi lub ulozyc kawalki orzechow, rodzynki.
• Wstawic do lodowki na caly dzien.