Sernik Teresy
Skladniki:
- 1 litr mleka
- 1 duza smietana 18 % (ilosc ???)
- 3 jajka
- 1 maslo roslinne
- cukier puder do smaku
- sok z 1 cytryny lub alkohol (koniak)
- bakalie (rodzynki, skorke pomaranczowa, orzechy wloskie)
- kakao
Przygotowanie:
• Wymieszac jajka ze smietana, dodac do letniego mleka. Podgrzewac na gazie doprowadzajac do zsiadniecia (twarozku). Odlac zolta wode na sitku i odczekac az serek ostygnie.
• Twarozek z sitka, maslo roslinne, cukier do smaku rozkrecic mikserem. Dodac sok z cytryny lub alkohol. Dodac bakalie (rodzynki, skorke pomaranczowa, orzechy wloskie).
• Ulozyc w tortownicy herbatniki, skropic je lekka kerbata z cytryna i cukrem.
• Wylozyc pol masy na herbatniki. Do drugiej polowy masy dodac kakao i wylozyc mase kakaowa na pierwsza mase.
• Na wierzchu ulozyc czastki pomaranczy, rodzynki i posypac kokosem na wierzchu.
• Wstawic do lodowki na 2 godziny.
Przepis cioci Tereski