Tarta warzywna

Publié le par vander

Skladniki dla 4-6 osob:tarta-warzywna--800x600-.jpg

Przygotowanie 25 mn
 

- 200 g mąki chlebowej pszennej razowej
- 1 łyżka soli + trochę do doprawienia
- 3 jajka
- 1 cukinia
- 1 por
- 200 g żółtego sera - gouda
- 100 g zimnego masła lub margaryny
- 300 g brokułów
- Pieczarki - trochę
- 4 małe pomidory bez skórki
- Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Suszone zioła włoskie do smaku
- 150 g creme fraiche (można użyć śmietany 30%)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanych Świerzych ziół
- Gałka muszkatołowa do smaku 
 

 

Przygotowanie:

Ciasto albo zrobić albo kupić francuskie gotowe.

 

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę dodać sól, 1 jajko i masło lub margarynę. Tłuszcz posypać mąką i wyrabiać ręcznie tak aby otrzymać gładkie ciasto. Następnie przykryj je i wstaw na 1 - 2 godziny do lodówki.

 

Cukinię i por umyć i pokroić w plasterki. Cukinię, por, grzyby gotować przez 3 minuty w dużym garnku w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odsączyć i odstawić. Brokuły gotuj 3 minuty w osolonej wodzie, odsącz i odstaw. Nóżki brokułów można ponacinać. Ja czasem gotuję te rzeczy na parze. Pomidory wsadzić na chwile do wrzącej wody i zdjać skórkę. Następnie pokrój je w plasterki i niech czekają.

 

Ciasto ciąg dalszy:
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tart o średnicy 27 cm. Ja używam formy ceramicznej. Wcześniej smaruję ją oliwą. Choć tu polecają formę z wyjmowanym dnem. Ciasto w formie trzeba ponakłuwać widelcem na dnie i na bokach. Ja wykładam je pergaminem do pieczenia i wsypuję do góry grochu. Tak przygotowane wkładam do piekarnika 200 stopni na ok. 10 minut. Jak się podpiecze wysypujesz groch, wyjmujesz pergamin i na kilka chwil wkładasz jeszcze do podpieczenia. Chodzi o to aby na dnie nie zrobił się zakalec. To moja metoda, może masz lepszą…

 

Dalej nakładasz warzywa, doprawiasz pieprzem, solą i suszonymi ziołami. Żółty ser posiekać w kostkę i poukładać równomiernie na warzywach. W misce wymieszaj śmietanę, musztardę, 2 jajka, świeże zioła, sól i gałkę muszkatołową. Dodaj przyprawy i polej tartę. Pieczesz ok. 45 minut. Smacznego

 

Przepis braciszka Nikoli

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article